12. 10. 2009

Zbyněk Kudrna - POS2009

Poslední šlápnutí 2009


Sobota 10.10. - 1,5h - 60km, závod, Poslední šlápnutí UAC
- poslední závod sezóny. I přesto že bylo 12°C, na startu byl hodně početný balík. Nepřijel jen Ambruš, Janoušek a Honza Kunta, jinak z favoritů UAC byli všichni. Od startu to pořád někdo zkoušel, takže se jelo dost cukavě. Vždycky nástupy a pak zase volněji. Hodně to zkoušel Malina, Pepa Komárek od nás, Kuře, Koubík, Prochajda, prostě jako vždycky. Na rovinách to dotahoval Chybič s Márou na dvojkole. Občas někdo odskočil, ale vždycky se to během chvíle sjelo. Taky jsem to zkoušel, ale nemělo to cenu. Někde v půlce závodu jsme se roztrhli a vpředu zůstalo asi jen deset lidí, ale opět se to sjelo. Postupně se to během pěti okruhů zredukovalo, až nás do cíle jelo dvacet. Na to že byl celý závod v klidu, tak před cílem se to trochu mlelo. Posledních pár kiláků vlezl na špici Vítek Mužík, na krásném zimáku a dobrácky nám to rozjel, když se tam nikomu nechtělo. Asi na kilometru, stejně jako na jaře, nastoupil Vítek Novák. Dalo se to čekat a balík ho hned dojel. Dojezd byl posledních 300 metrů do ostré levé, kde byl kopec a kostky, pak mírná pravá a 200 metrů do kopce po normální silnici. Dojezd se dal jet na velkou a postupně se to zvedalo až na 7%. Věděl jsem, že do zatáčky musím najet maximálně třetí. První tam vjížděl Jelínek (EXE), druhý Radek Melša od nás a třetí já. Bohužel Jelínek vjel schválně mimo silnici na chodník, kde nebyly kostky a jel pěkně po hladkém. Na kousek nám tím odskočil. Ale nejhorší bylo, že jak jsem jel hned za Radkem, tak když nastoupil za zatáčkou, tak na 250 metrech, vytrhl kufr z pedálu a málem si ustlal a s ním i jiní. Já musel na brzdy a jen těsně jsem ho objel. Nečekal jsem to a měl jsem z té rychlosti zařazený těžký převod, takže bylo hodně obtížné znovu to rozjíždět. Naštěstí zbrzdil celý balík a byli jsme na tom všichni stejně. Rozjel jsem to přes sílu bez řazení a na 150 jsem dal ještě o zub těžší. Silově to bylo překvapivě v pohodě, takže jsem to bez problémů udržel. V cíli Jelínek, já a Kuře.



Na závěr sezóny pěkný závod. Snad Miloš ocení i výsledek, i když je od Honzy zvyklý a bere jen první místa. Všem hezkou zimu a těším se na jarní klasiky.

Pozn.: První a poslední závod sezóny na tom samém okruhu a v tom samém balíku nabízí mnohá srovnání. Při bližším zkoumání záznamů z obou závodů jsme ale zjistili poměrně vzácnou shodu ve všech měřitelných parametrech. Čas závodu skoro na minutu stejný, Zbyňkův průměrný i normalizovaný výkon také a dokonce počet "sirek" (nástupů, viz. vysvětlení například v Srpnový předěl sezóny a Soběhrdy) byl na jaře 26 a na podzim 27... O to zajímavější je pozorovat porovnání subjektivních pocitů některých závodníků z obou závodů. Někdo by se hádal, že se jelo na jaře rychleji jiný naopak a o tom také začátek a konec sezóny jsou...



Takže opět bude asi nejzajímavější věnovat se obrázkem dojezdu. Předně je vidět, že udělat si pozici není jen tak a vyžaduje to během posledního kilometru si několikrát nastoupit k 600W. A pak už jen posledních 32 vteřin - začíná za zatáčkou na kostky kde Zbyněk okamžitě jel 800W aby to z 30 km/h rozjel opět na 37. Aby ho vzápětí Radkův pedál poslal zpět na 25 km/h. To že Zbyněk neřadil (a hlavně, že nespad) vzápětí znamenalo kroutivý moment 95 N-m a s postupně narůstající kadencí na 90 otáček výkon v posledních 18ti vteřinách na 790W. No při srovnání s bohatýrskými historkami kolik a jak dlouho jedou profi spurteři to nevypadá nic moc, ale k vyššímu výkonu za dané situace by vedla jen vyšší počáteční rychlost a kadence a ani jedno nebylo technicky možné a ani potřebné (Jelínkův náskok byl díky tomu všemu na 175m nesmazatelný a třetí Kuře nejevil takové známky čipernosti, aby Zbyňka přeletěl...).

Další reportáže například zde Akce Poslední šlápnutí - POS 2009

Pohled na týdny které tomuto závodu předcházely Podzimní závodní návrat

Určitě se závěrem sluší poděkovat - Enduraining, neEnduraining, klient, neklient, soupeř, nesoupeř... Za společnost při soustředění, při tréninku, při závodech, na mailu i na webu. Za to všechno co dělá z individuální cyklistiky takovou kolektivní zábavu.


Zbyněk Kudrna, Enduraining Cycling Team
Miloš Krejčí, www.enduraining.com
foto: Poslední šlápnutí


Zadáno: 12. 10. 2009, 13:41

1 komentář:

Anonymní,  12. října 2009 v 15:39  

Gratuluji.

Okomentovat

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP